Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Prosím, dejte si dohromady čísla. 68 % tepelné energie je z KVĚT. Většina domácností (tedy jistě výrazně nad 50 % obyvatel) využívá systémů zásobování teplem (předpokládám, že máte na mysli centrálního). Ovšem CZT slouží bezmála 4 miliónům občanů (tj. pouze 35 - 38 %).

Ono je v ČR téměř 45 % bytů v rodinných domech. A tam je CZT jen opravdu, ale opravdu výjimečně. Ze zbývajících cca 55 % bytů v bytových domech je cca polovina v domech, postavených před rokem 1950. Tam toho CZT až tak moc nebude, přes jejich postupnou modernizace. Takže 4 milióny sotva.

PS: To není nic proti CZT, pokud je teplo alespoň z 90 % vyráběno kombinovaně. (Nikoliv významně či převážně přímým spalováním plynu.)

2 0
možnosti

Pokud si ještě vzpomínám, tak první mediálně propíraná kauza o odlivu zákazníku od centrálně dodávaného tepla je známý případ Kroměříž, ve kterém figuroval i ODSák chachar z Valašska Topolánek a jeho VAE. Nevzpomenu si už všechny detaily, ale vím, že lidé od teplárny odešli, protože po ovládnutí teplárny soukromými firmami platili najednou suverénně nejvíce peněz za jednotku energie. Jejich odchod tedy byl z donucení, protože náklady na teplo překročily všechny únosné meze. A když si zřídili vlastní vytápění v jednotlivých blocích, tak ušetřili. Jinak by z jejich kapes jen kynulo kontrol podnikatele. Jestli tedy hledáme důvody, proč si občané vytvářejí vlastní zdoje tepla, musíme myslet i na to, že to dálkové teplo není pro obyčejného člověka vždy to "ekonomicky" nejvýhodnější. Dnes se často v bytových domech kombinuje výroba tepla z plynu s fotovoltaikou, solárními kolektory na ohřev vody nebo tepelnými čerpadly. A tak lidé ještě více ušetří, a teplárny nebudou mít jistý příjem peněz. Tak to vidím já.

3 0
možnosti

Ti na zapad od CR musi byt nezmerne hloupi, kdyz netahnou to teplo desitky kilometru daleko rourami, ale na tech sidlistich maji vzdy lokalni blok pro par baraku.

A jejich velkomesta tak jako tak vetsinou stavaji z rodinnych domku.

Nechci srovnavat kdo kde Kolik za teplo plati, ale vzdy plati ze nejdrazsi ceny jsou tam, kde neni konkurence.

1 0
možnosti
Foto

Spíš to vypadá na tlak ze strany teplárenských společností, na pražském magistrátu si nejspíš všimli, že jim tam chodí zástupci tepláren, ať s tím odlivem zákazníků něco udělají.

Takže já na to, že si ti, kteří se rozhodli odpojit, nejspíš zvážili, co se jim vyplatí a nemají důvod doplácet na ostatní, doplácet na úniky tepla, řešit odstávky, apod.

A "pražané" nic nenavrhují, navrhuje náplava na pražském magistrátu, když už.

3 0
možnosti

Musíte jít mezi odpojující se a přesvědčit je o neekologičnosti jejich kroku, třeba si dají říct. :-)

1 0
možnosti

Ekologické kritérium? To jako vážně? Víte, že ty "odpojené" paneláky si typicky pořídí plynovou kotelnu, zatímco teplárna typicky pálí uhlí? Lokální emise plynového kotle jsou téměř zanedbatelné a celkové srovnání emisí plyn vs. ekivalent v uhlí myslím není třeba rozebírat.

Nehledě na kritérium "komfortu", kdy se každé léto týden sprchujete studenou, protože teplárna dělá údržbu.

2 0
možnosti

Pokud tvrdíte, že jsou emisw z plynu zanedbatelné, pak je třeba rozebírat. Přinejmenším, o kterých emisích mluvíte. Je třeba též respektovat, že při kobinované výrobe se spotřebuje podstatně méně primárního paliva než při samostatné výrobě elektřiny (kondenzační) a tepla.

0 0
možnosti

4 miliony občanů nejsou převážná část, ale menšina ;-)

0 0
možnosti
  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 567x
Analytik, energetik a konzultant. V energetice působí už více než 35 let. Býval členem dozorčí rady ČEZ, a. s., poradcem ministrů životního prostředí a průmyslu a obchodu. Hodně se věnoval konzultační činnosti pro firmy i státní instituce, byl členem Pačesovy komise pro aktualizaci státní energetické koncepce. Do července 2019 byl členem Rady ERÚ. Vystudoval ČVUT, fakultu strojního inženýrství. V současnosti se aktivně zabývá politickým děním.

Seznam rubrik