Může nás ohrozit energetická chudoba

11. 08. 2021 8:26:03
Při schvalování energetického zákona o podporovaných zdrojích v poslanecké sněmovně se mimo jiné rozhořela také diskuse k energetické chudobě.

Mnoho poslanců se domnívá, že se jedná o nadměrné zdražování energie, na které občan nebude moc dosáhnou z důvodu zvýšení prodejní ceny. Jak tomu skutečně je? Podporovatelé obnovitelných zdrojů tvrdí, že energetická chudoba nastane zdražováním ceny emisních povolenek, které budou navyšovat cenu energií a musí být nahrazeny obnovitelnými zdroji energie. Tento názor z odborného hlediska nemůžu sdílet, neboť ve výrobě energie jak elektrické, tak i tepelné je nezbytně nutný energetický mix, aby byla celoročně zajištěna spolehlivá dodávka domácnostem. Svaz moderní energetiky začal operovat se studií zabývající se rozvojem fotovoltaických zdrojů až na pěti násobek současné instalace. Bohužel, v české kotlině jsou podmínky pro smysluplnou výrobu z obnovitelných zdrojů málo výhodné. Instalace větrných elektráren je omezena ochranou krajiny a odporem krajinných architektů, kteří propagují návrat k přírodě z počátku minulého století. Ve fotovoltaice jsme omezeni slunečním osvitem, který každý rok je omezen vývojem počasí. Z dlouhodobých průměrů vychází, že průměrná roční využitelnost energie slunce na výrobu elektřiny je v rozmezí 900 až 1 150 kWh na metr čtvereční plochy. Na jihu Evropy, ve španělské Andalusii, je využitelnost slunečního záření dvojnásobně vyšší. Co se týká vodních zdrojů, tak s rozvojem vodních elektráren na českých řekách nelze počítat o výkonu nad 5 MW. Když se zamyslíme nad instalací fotovoltaických panelů na střechách rodinných domů s bateriovým systémem, pak si pokládám otázku, kdo si to může dovolit? Při moji praxi energetického specialisty se setkávám s nabídkami na fotovoltaický zdroj o výkonu
5,52 kWp o využitelné kapacitě baterií 7,2 kWh přijde na 369 tis. Kč s DPH. Ministerstvo životního prostředí nabízí dotaci 170 tis. Kč. Naoko to pro budoucího provozovatele vypadá výhodné, ale běžný občan bydlící v bytových domech si to nebude moci dovolit a opět bude platit vyšší poplatky za odebranou elektřinu díky navýšení regulovaných cen na provoz distribuční sítě. Podle současné tarifikace zvýšené nároky na provoz nízkonapěťové sítě budou hradit všichni odběratelé, tak jak je to mu již při podpoře obnovitelných zdrojů. Opět na tom vydělají majetní občané.

Abych se vrátil k tématu energetické chudoby. Energetická chudoba nastává při nedostatku energetických zdrojů, při které se navýší ceny elektrické energie pro konečné spotřebitele. Rovněž při nekontrolovatelné podpoře obnovitelných zdrojů energie se musí zákonitě navýšit konečné ceny veškeré energie. Nevěřím proklamacím, že obnovitelné zdroje zlevní energii. Například provozovatel fotovoltaických zdrojů bude muset v zimním období elektřinu odebírat z distribuční sítě, která díky rychlému odstavení uhelných zdrojů nebude mít dostatečnou kapacitu. V této situaci se začne roztáčet energetický business, který bude mít značný dopad do peněženek běžných občanů. Klasickým případem je obchodování s emisními povolenkami, jejichž cena se odvíjí od množství skleníkových plynů na virtuálním trhu s cílem vyvolat obrovský tlak na zvýšení výrobních nákladů uhelných zdrojů. Tento virtuálně businessový obchod způsobí nerentabilní výrobu elektřiny s důsledkem nuceného odstavení uhelných elektráren s následným snížení výrobní kapacity v České republice. V současné době Česká republika disponuje s kapacitou zdrojů na výrobu elektrické energie ve výši 22,5 GW, z toho 8,8 GW tvoří uhelné zdroje. Odstavení všech uhelných zdrojů do roku 2030, jak prosazují podnikatelé v oblasti obnovitelných zdrojů ruku v ruce s ekologickými iniciativami, dojde k propadu výroby elektřiny o 38 TWh, které v žádném případě nemohou nahradit obnovitelné zdroje. Díky těmto opatřením nastane nedostatek elektřiny a některé regiony se ocitnou v energetické chudobě. Zejména se jedná o Mostecko, Chomutovsko a Sokolovsko.

Závěrem tohoto blogu bych chtěl konstatovat, že mnoho politiků, a i novinářů se mýlí, když hovoří o energetické chudobě v souvislosti z nedostatku finančních prostředků běžných občanů na zaplacení odebrané energie. Energetická chudoba vzniká v první řadě z nedostatku energetických zdrojů na pokrytí potřeby odběratelů s následným navýšením konečných cen, na které sociálně slabí občané nebudou mít peníze. Pokud vláda nevypracuje důkladný strategický plán odstavování uhelných zdrojů s plnohodnotnou náhradou „čistými zdroji“, pak i Česká republika bude čelit hrozbě energetické chudoby.

Autor: Vladimír Vlk | středa 11.8.2021 8:26 | karma článku: 30.77 | přečteno: 796x

Další články blogera

Vladimír Vlk

Diskuse nad cenami energií

Ve druhé polovině měsíce srpna nás zužovaly nejen tropické teploty, ale i zostřující se politická debata k inflaci, daním a vysokým cenám komodit, které zasáhnou do nárůstu zchudnutí mnoha domácností.

4.9.2022 v 19:39 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 446 | Diskuse

Vladimír Vlk

Jsme schopni v energetické krizi čelit nápadům k ochraně klimatu?

Před námi vyvstává otázka, co je pro Českou republiku důležité? Řešení energetické krize, nebo ochraňovat klima s dalším nárůstem cen za spotřebovanou energii podle představ Evropského parlamentu?

15.7.2022 v 13:02 | Karma článku: 23.23 | Přečteno: 391 | Diskuse

Vladimír Vlk

Pohled na tiskovou konferenci hnutí ANO 2011

Na tiskové konferenci 16. června stínové vlády hnutí ANO 2011 vystoupili stínový premiér, stínová ministryně financí, stínový ministr průmyslu a obchodu a stínový ministr práce a sociálních věcí.

17.6.2022 v 10:33 | Karma článku: 22.93 | Přečteno: 559 | Diskuse

Vladimír Vlk

S růstem cen energií musíme počítat

Před měsícem jsem se ve svém blogu zmínil o energetické chudobě, která v České republice může nastat. V diskuzi jsem dostal otázky, jestli znám řešení. Upřímně neznám, teď to náš analytický tým řeší ve spolupráci s akademiky.

19.9.2021 v 17:30 | Karma článku: 18.76 | Přečteno: 499 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.66 | Přečteno: 597 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.74 | Přečteno: 904 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.95 | Přečteno: 1574 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 567

Analytik, energetik a konzultant. V energetice působí už více než 35 let. Býval členem dozorčí rady ČEZ, a. s., poradcem ministrů životního prostředí a průmyslu a obchodu. Hodně se věnoval konzultační činnosti pro firmy i státní instituce, byl členem Pačesovy komise pro aktualizaci státní energetické koncepce. Do července 2019 byl členem Rady ERÚ. Vystudoval ČVUT, fakultu strojního inženýrství. V současnosti se aktivně zabývá politickým děním.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...