Kdy je modernizace opravou?

29. 01. 2019 15:34:00
Zatímco jazykozpytec by v popisu rozdílů mezi modernizací, rekonstrukcí, údržbou a opravou nezaváhal a jasno má i každý montér v obnovitelné energetice,

pak takto položená otázka dlouho vyvolávala přinejmenším rozpaky státních úředníků.

Termíny rekonstrukce, modernizace, či údržba a oprava ve vztahu k vybraným výrobnám elektřiny sice zavedl zákon o podporovaných zdrojích energie, nicméně zdánlivě jasná definice se v praxi ukázala jako nedostatečná. Opomíjela například situace, kdy se provozovatel zdroje obával vyměnit vadnou či poničenou součástku za jinou jednoduše jen proto, že stávající se už nevyrábí. Pokud instalováním modernějších částí zařízení o lepších parametrech při zachování instalovaného výkonu, hrozilo, že vynucená oprava bude považována za „modernizaci“ a z pohledu zákona bude považována za nové uvedení výrobny do provozu, což by mohlo výrazně snížit vyplácenou podporu nebo by o nárok přišel docela.

Jinými slovy, jestliže výměna nového panelu u fotovoltaického zdroje o lepších parametrech byla stanovena za „modernizaci“, pak se stávající zařízení považovalo za nově uvedené do provozu, a protože podpory po roce 2014 klesaly až k nule, přišel provozovatel o část nebo i celou nárokovatelnou podporu. Dle dikce zákona nemá údržba nebo oprava poničeného panelu vliv na výši provozní podpory, zatímco modernizace má účinek právě opačný. Tím se tvůrci zákona pojišťovali před tím, aby zvyšování efektivity solárního parku nad smluvený výkon nenárokovalo vyšší a vyšší subvence ze státního rozpočtu.

Nepřirozená situace, kdy zachování státní podpory nevybízela k opravě poškozeného dílu zařízení, ba právě naopak každá oprava byla po zásluze potrestána stanoviskem úředních orgánů, že se jedná o modernizaci, tento výklad trval dlouhých šest let. K uspokojivému řešení nevedly ani opakované diskuse a situaci navíc komplikovala evropská legislativa, ve svém znění i výkladech s tuzemskou ne vždy jednotná.

Vyřešení dané problematiky se stalo jednou z výzev nového vedení Energetického regulačního úřadu. Výsledkem je výkladové stanovisko ERÚ č. 10/2018, které úřad vydal v závěru loňského roku. V nárokovosti státních provozních podpor by už konečně mělo být jasno. Výkladové stanovisko nyní stanoví, že opravou nebo údržbou výrobny se rozumí vždy úprava či výměna komponenty v důsledku výrobní či jiné vady technického zařízení, dále potřeba vyvolaná živelnou či škodní událostí, a také ukončení doby životnosti jednotlivých komponent či dílčích technologických celků. Uvedené podmínky přitom platí pouze za předpokladu, že nedojde k překročení celkového instalovaného výkonu uvedeného v licenci. V případě, že opravou dojde ke snížení instalovaného výkonu oproti původnímu uvedeného v licenci, pak Energetický regulační úřad nebude provedenou opravu rozporovat.

Ano, nepřízeň počasí, nálet meteoritů či velká živelní pohroma bude i nadále patřit mezi největší nepřítele provozovatelů fotovoltaických elektráren. Nicméně díky výkladovému stanovisku ERÚ by nyní neměli být trestáni za provedení opravy svých solárních zdrojů.

Autor: Vladimír Vlk | úterý 29.1.2019 15:34 | karma článku: 12.39 | přečteno: 629x

Další články blogera

Vladimír Vlk

Diskuse nad cenami energií

Ve druhé polovině měsíce srpna nás zužovaly nejen tropické teploty, ale i zostřující se politická debata k inflaci, daním a vysokým cenám komodit, které zasáhnou do nárůstu zchudnutí mnoha domácností.

4.9.2022 v 19:39 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 446 | Diskuse

Vladimír Vlk

Jsme schopni v energetické krizi čelit nápadům k ochraně klimatu?

Před námi vyvstává otázka, co je pro Českou republiku důležité? Řešení energetické krize, nebo ochraňovat klima s dalším nárůstem cen za spotřebovanou energii podle představ Evropského parlamentu?

15.7.2022 v 13:02 | Karma článku: 23.23 | Přečteno: 391 | Diskuse

Vladimír Vlk

Pohled na tiskovou konferenci hnutí ANO 2011

Na tiskové konferenci 16. června stínové vlády hnutí ANO 2011 vystoupili stínový premiér, stínová ministryně financí, stínový ministr průmyslu a obchodu a stínový ministr práce a sociálních věcí.

17.6.2022 v 10:33 | Karma článku: 22.93 | Přečteno: 559 | Diskuse

Vladimír Vlk

S růstem cen energií musíme počítat

Před měsícem jsem se ve svém blogu zmínil o energetické chudobě, která v České republice může nastat. V diskuzi jsem dostal otázky, jestli znám řešení. Upřímně neznám, teď to náš analytický tým řeší ve spolupráci s akademiky.

19.9.2021 v 17:30 | Karma článku: 18.76 | Přečteno: 499 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 567

Analytik, energetik a konzultant. V energetice působí už více než 35 let. Býval členem dozorčí rady ČEZ, a. s., poradcem ministrů životního prostředí a průmyslu a obchodu. Hodně se věnoval konzultační činnosti pro firmy i státní instituce, byl členem Pačesovy komise pro aktualizaci státní energetické koncepce. Do července 2019 byl členem Rady ERÚ. Vystudoval ČVUT, fakultu strojního inženýrství. V současnosti se aktivně zabývá politickým děním.

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...