S růstem cen energií musíme počítat

19. 09. 2021 17:30:13
Před měsícem jsem se ve svém blogu zmínil o energetické chudobě, která v České republice může nastat. V diskuzi jsem dostal otázky, jestli znám řešení. Upřímně neznám, teď to náš analytický tým řeší ve spolupráci s akademiky.

Když jsem na podzim 2020 prezentoval analýzy cen energií s varováním možného nárůstu v důsledku nevyváženého trhu s emisními povolenkami, nejmenovaní energetičtí analytici dokonce tvrdili, že v roce 2021 bude elektřina levnější. Teď vystupují v médiích a s vážnými výrazy ve tvářích varují před zdražováním energií.

Navíc Rada energetického regulátora koncem roku 2020 předpokládala pokles cen silové elektřiny na trhu, čímž podle nich by mělo dojít k růstu takzvaného zeleného bonusu, který výrobcům elektřiny z podporovaných zdrojů garantuje dorovnání rozdílu mezi tržní a výkupní cenou elektřiny. Na kompenzaci pro výrobce zelené elektřiny je třeba vynaložit víc peněz. Reflektuje to již vydané cenové rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) a předpokládá v roce 2021 růst nákladů na financování podpory asi o dvě miliardy korun. Z výše uvedeného předpokladu Rada ERÚ požádala dopisem ministryni financí Alenu Schillerovou, aby pro příští rok zvýšila státní dotaci těmto zdrojům nad zatím vládou schválených 27 miliard korun, což je částka stejná, jaká byla letos. Jinak by bylo totiž nutné zdražit podporu na obnovitelné zdroje u spotřebitelů vyjma domácností. U těch nesmí poplatek na obnovitelné zdroje překročit 495 korun za megawatthodinu. Celý dopad zvýšení tohoto poplatku by proto nesly firmy.

Co se týče elektrické energie tak cena silové části se na komoditní burze od počátku roku 2020 do konce října 2020 pohybovala v rozmezí 40 €/MWh až 50 €/MWh. Navíc cena emisních povolenek byla počátkem roku 2020 vlivem pandemie COVID-19 rozkolísaná, kdy v dubnu 2020 byla na úrovni 15 €/tunu CO2 a v červenci se zvýšila dvojnásobně a díky zvýšenému nákupu na trhu. Tyto dva aspekty byly signálem, že v průběhu následujících dvou let dojde ke zvýšení ceny elektřiny o 15 % až 20 %. Počátkem letošního roku nárůst cen pokračoval a v květnu letošního roku se cena povolenky vyhoupla na úroveň 50 €/tunu CO2. V současnosti je cena jedné tuny CO2 na úrovni 60 €, což se projevuje i v ceně silové elektřiny, která atakuje hranici 100 €/MWh. Prudký nárůst ceny povolenky je z podstatné části přičítán roli spekulantů na trhu mající velký vliv na proměny ceny emisní povolenky. Někteří kolegové analytici se domnívají, že spekulanti mají „určitý vliv“ na cenu povolenky. Skutečností je stížnost Německa na Evropskou komisi, aby zastavila spekulativní trh s emisními povolenkami, neboť se obávají, že nárůst energii zvýší nejen podíl občanů, kteří nebudou mít na zaplacení, ale odstavováním uhelných energetických bloků a následným nedostatkem potřebného výkonu v energetické soustavě. Když jsme modelovali ceny elektrické energie a tepla s předpokladem ceny emisní povolenky ve výši 70 €/tunu CO2 a snížením výkonu uhelných zdrojů jejich odstavováním z provozu, tak jsme dospěli k závěru, že po roce 2025 může dojít ke zdražení v rozmezí 40 % až 50 % oproti současné ceně. Tvrzení některých analytiků, že zdražování elektřiny přímo souvisí se zvyšováním cen emisních povolenek není opodstatněné. Nárůst cen je způsobem nejen nárůstem ceny emisní povolenky, ale i poptávkou po elektřině na komoditním trhu. Výhled není příliš optimistický a politici by se měli na tuto realitu připravit.

Premiér Andrej Babiš při interpelacích v parlamentu prohlásil, že jeho vláda učiní maximum proti zvyšování cen energií. Ale jak to provede, to již nevysvětlil. Nehledě, že je pouze tři týdny do parlamentních voleb. V této oblasti se zapomíná na energetického regulátora, který bude hrát stále významnější roli. Otázkou zůstává, zdali současný systém energetického regulátora je na řešení energetické chudoby připravený. Jsem přesvědčený, že podle současné neschopnosti řešit regulované ceny tepla, nikoliv. Příkladem postoje energetického regulátora je odsouhlasení neopodstatněného zvýšení ceny tepla výrobcem a dodavatelem z CZT ve Velkých Hamrech. Po intervencích starosty města na MPO, bylo ministrem řečeno, že regulátor je nezávislý orgán a jeho rozhodování nemůže ovlivnit. S vyjádřením ministra Karla Havlíčka lze jen souhlasit. Jen by mě tedy zajímalo, jakými nástroji chce současný premiér zabránit zvyšování cen energií?

Problematikou energetické chudoby se začalo zabývat Progresívní analytické centrum, které konstatuje, že v České republice aktuálně není energetická chudoba v rámci stávající legislativy řešena a není ani přesně definována. Faktem také je, že přes mnoho podpůrných dotačních nástrojů například v rámci programů Zelená úsporám existuje skupina obyvatel, která není schopná podmínky pro čerpání dotací splnit kvůli nedostatku vstupního kapitálu.

Energetickou chudobu lze nejlépe odhalit pomocí tří indikátorů – nízké příjmy domácnosti, špatná energetická efektivnost budovy a vysoká cena za energie. Z toho lze vyvodit, že nejohroženějšími skupinami jsou domácnosti seniorů, domácnosti s jedním příjmem, jednočlenné domácnosti a neúplné rodiny.

Progresivní analytické centrum podrobilo analýze volební programy vybraných relevantních uskupení kandidujících v říjnových sněmovních volbách právě s ohledem na problematiku energetické chudoby a jejího řešení. Pouze jediná sociální demokracie, již ve svém programu energetickou chudobu zmiňuje, a to v části věnované energetice: „Až pětina českých domácností je ohrožena energetickou chudobou. Nemohou si dovolit vytápět svůj domov nebo mají potíže s placením za spotřebovanou energii. Přitom bez energie nelze v moderním světě žít. Zavedeme proto českou definici energetické chudoby a zajistíme její pravidelný monitoring na národní úrovni. Zlepšíme ochranu zranitelných zákazníků prostřednictvím cílených programů energetických úspor.“ Konkrétní podobu zmíněných podpůrných programů však neuvádí.

Zatím není jasné, jak dopadnou volby a následně, které uskupení bude vládnout v této zemi. Ale jedno je jisté, že všichni koneční odběratelé budou muset v příštím roce hlouběji sáhnout do svých peněženek. U nízko příjmových skupin vzroste počet lidí, kteří nebudou mít na zaplacení bude muset vláda v první fázi nastavit kompenzační nástroje pro domácnosti.

Novou vládu čeká nelehký úkol a bude muset přijmout opatření, aby v České republice nedošlo k nárůstu energetické chudoby způsobené jak nedostatkem komodity na trhu, tak i enormním nárůstem ceny.

Autor: Vladimír Vlk | neděle 19.9.2021 17:30 | karma článku: 18.76 | přečteno: 499x

Další články blogera

Vladimír Vlk

Diskuse nad cenami energií

Ve druhé polovině měsíce srpna nás zužovaly nejen tropické teploty, ale i zostřující se politická debata k inflaci, daním a vysokým cenám komodit, které zasáhnou do nárůstu zchudnutí mnoha domácností.

4.9.2022 v 19:39 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 446 | Diskuse

Vladimír Vlk

Jsme schopni v energetické krizi čelit nápadům k ochraně klimatu?

Před námi vyvstává otázka, co je pro Českou republiku důležité? Řešení energetické krize, nebo ochraňovat klima s dalším nárůstem cen za spotřebovanou energii podle představ Evropského parlamentu?

15.7.2022 v 13:02 | Karma článku: 23.23 | Přečteno: 391 | Diskuse

Vladimír Vlk

Pohled na tiskovou konferenci hnutí ANO 2011

Na tiskové konferenci 16. června stínové vlády hnutí ANO 2011 vystoupili stínový premiér, stínová ministryně financí, stínový ministr průmyslu a obchodu a stínový ministr práce a sociálních věcí.

17.6.2022 v 10:33 | Karma článku: 22.93 | Přečteno: 559 | Diskuse

Další články z rubriky Politická aréna - pro politiky

Petr Hannig

Nejistota ve všem

Shodou okolností jsem se díval na celou debatu Víta Rakušana ve Vyškově, protože jsem byl zvědavý na to, jestli se Ladislav Vrábel dostane k otázce. Dostal a dokonce více než jednou, protože měl doplňující otázky.

28.3.2024 v 15:04 | Karma článku: 37.27 | Přečteno: 847 | Diskuse

Jan Bartošek

Migrační pakt čeká poslední akt

Evropa se aktuálně plácá po ramenou, tedy spíš její čelní eurounijní představitelé, že v jednání členských států došlo ke shodě na konečné podobě tzv. migračního paktu. Obrazně, ale především mediálně.

28.3.2024 v 6:12 | Karma článku: 9.34 | Přečteno: 322 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Návod na opravu naší ekonomiky

Když jsme před více než třiceti lety prožívali revoluci, přáli jsme si stát se součástí západu. Západní svět pro nás představoval vzor. Něco se ovšem zvrtlo.

27.3.2024 v 16:55 | Karma článku: 43.07 | Přečteno: 3101 | Diskuse

Petr Lachnit

Jarní příroda čistí tělo i duši. Česnek medvědí obzvláště

Vítání jara má nespočet podob pro každého z nás. Osobně nástup teplejších dní slavím sběrem medvědího česneku v tvrdých luzích kolem mé milované řeky Labe.

27.3.2024 v 8:38 | Karma článku: 9.46 | Přečteno: 141 | Diskuse

Daniela Kovářová

Kdo hájí zájmy dětí

Zájem dítěte je nejvyšší metou, kterou si jako zaklínadlo opakují rodiče, rodinní advokáti, opatrovníci i opatrovničtí soudci při každém rozhodování o dětech.

26.3.2024 v 15:00 | Karma článku: 19.25 | Přečteno: 425 | Diskuse
Počet článků 14 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 567

Analytik, energetik a konzultant. V energetice působí už více než 35 let. Býval členem dozorčí rady ČEZ, a. s., poradcem ministrů životního prostředí a průmyslu a obchodu. Hodně se věnoval konzultační činnosti pro firmy i státní instituce, byl členem Pačesovy komise pro aktualizaci státní energetické koncepce. Do července 2019 byl členem Rady ERÚ. Vystudoval ČVUT, fakultu strojního inženýrství. V současnosti se aktivně zabývá politickým děním.

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...