Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Koho (ne)poslouchá ERÚ

S posledním záchvěvem zimy otiskly Lidové noviny rozhovor s ministryní průmyslu a obchodu. “Energetický regulační úřad… reguluje ceny… nedělá to k naší absolutní spokojenosti,“ pravila současná ministryně průmyslu a obchodu.

Přešel bych to a pokračoval dál, nešlo o první výrok svého druhu. Podobná úvaha zazněla  z ministerské budovy na nábřeží koncem minulého roku, to jsme „neregulovali ve prospěch spotřebitele“. Proč jsem tentokrát nadzdvihl obočí? Jde o drobný rozdíl ve významu slov, který však zásadně mění celé vyznění.

Má ERÚ regulovat ve prospěch spotřebitele? Jistě. Přesněji řečeno - úřad má vyvažovat zájmy mezi spotřebiteli a regulovanými subjekty. Diskuze, jak spotřebitele coby slabší stranu chráníme a v čem můžeme udělat víc, je zpravidla plodná a rád se jí účastním. Musí ale regulace nutně sloužit k absolutní spokojenosti člena vlády?

Existuje dobrý důvod, proč je regulátor oddělený zákonnou zdí od politiky! Fungujeme jako pojistka.

Snaha zalíbit se voličům může být zrádná. Snadno může dojít k tomu, že energetika se stane předvolebním tématem a přijde požadavek na snížení regulovaných cen. Jenomže „zlevnění“ se automaticky projeví na druhé straně. Buď politik sehraje šarádu na občany a výpadek uhradí ze státního rozpočtu, tedy z jejich daní, nebo se nedostatek promítne do údržby energetických soustav. Tady už se dostáváme do roviny bezpečnosti dodávek. Rovněž rostoucí nároky na ekologii při výrobě energie jsou na místě, ovšem cenu kilowatthodiny zrovna nesníží, takže regulátor musí při tvorbě cen počítat i se správnou balancí mezi ekonomicky a ekologicky udržitelnou výrobou. Levných energií, které k vám nikdo nedopraví nebo jen s výpadky, si neužijete. A co dělat s drahou energií, kterou zas nikdo nechce, nebo si ji nemůže dovolit?

Moc rád bych znal konkrétní představy paní ministryně o regulaci v energetice. Možná právě v tom totiž máme my, úředníci na ERÚ, největší deficit – ve vysvětlování, co regulátor ještě může, co už nikoliv. Nasvědčuje tomu i jedna prosincová interpelace, v průběhu které stihla paní ministryně ERÚ vyčinit za rostoucí ceny energií a zároveň ho pochválit, že regulované složky – tedy to jediné, co můžeme ovlivnit – jsou stabilní a pomáhají výkyvy zmírnit… Pro připomenutí elektřina za poslední rok podražila přibližně o desetinu. Víme, že regulovaná složka, která tvoří tři pětiny ceny, vzrostla o 2 %. Když čísla dosadíme do jednoduché trojčlenky, vyjde nám, že dodavatelé ve své tržní (neregulované) složce zdražili až o 20 %.

S tím ale ERÚ z principu nic neudělá. Jedinou obranou proti negativnímu vývoji na trhu je trh samotný, konkrétně konkurence a možnost změnit dodavatele. V tom spotřebitelům nepomůže trochu nejasná kritika na adresu regulátora. Pomohlo by naopak, kdyby při změně dodavatele nemuseli čelit praktikám, které zákon označuje za nekalé. Nebál bych se označit je za „šmejdské“. Máme-li však s „energetickými šmejdy“ zatočit, musíme získat páky na zprostředkovatele. K tomu jsou potřeba zákony, jejichž novelizace bývá v českých podmínkách zdlouhavá. A to není výtka směrem k ministerstvu, které za tyto průtahy často nemůže.

Nicméně jsou tu i jiné prodlevy, které do kompetencí paní ministryně spadají. Nemohu se ztotožnit s  klišé, že Rada ERÚ, které jsem součástí, nefunguje. Je-li paní ministryně nespokojená s fungováním Rady, co snazšího mohla udělat, než postupovat podle litery energetického zákona a bezodkladně navrhnout vládě jmenování nového člena Rady? Zřejmě si slůvko bezodkladně vykládáme odlišně. Od rezignace někdejšího předsedy totiž běží už pátý měsíc…

Autor: Vladimír Vlk | pondělí 1.4.2019 15:05 | karma článku: 16,56 | přečteno: 502x
  • Další články autora

Vladimír Vlk

Diskuse nad cenami energií

Ve druhé polovině měsíce srpna nás zužovaly nejen tropické teploty, ale i zostřující se politická debata k inflaci, daním a vysokým cenám komodit, které zasáhnou do nárůstu zchudnutí mnoha domácností.

4.9.2022 v 19:39 | Karma: 19,48 | Přečteno: 448x | Diskuse| Politika

Vladimír Vlk

Jsme schopni v energetické krizi čelit nápadům k ochraně klimatu?

Před námi vyvstává otázka, co je pro Českou republiku důležité? Řešení energetické krize, nebo ochraňovat klima s dalším nárůstem cen za spotřebovanou energii podle představ Evropského parlamentu?

15.7.2022 v 13:02 | Karma: 23,42 | Přečteno: 394x | Diskuse| Energetika

Vladimír Vlk

Pohled na tiskovou konferenci hnutí ANO 2011

Na tiskové konferenci 16. června stínové vlády hnutí ANO 2011 vystoupili stínový premiér, stínová ministryně financí, stínový ministr průmyslu a obchodu a stínový ministr práce a sociálních věcí.

17.6.2022 v 10:33 | Karma: 22,93 | Přečteno: 560x | Diskuse| Politika

Vladimír Vlk

S růstem cen energií musíme počítat

Před měsícem jsem se ve svém blogu zmínil o energetické chudobě, která v České republice může nastat. V diskuzi jsem dostal otázky, jestli znám řešení. Upřímně neznám, teď to náš analytický tým řeší ve spolupráci s akademiky.

19.9.2021 v 17:30 | Karma: 18,97 | Přečteno: 500x | Diskuse| Politická aréna - pro politiky

Vladimír Vlk

Může nás ohrozit energetická chudoba

Při schvalování energetického zákona o podporovaných zdrojích v poslanecké sněmovně se mimo jiné rozhořela také diskuse k energetické chudobě.

11.8.2021 v 8:26 | Karma: 30,85 | Přečteno: 796x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Kontrast v odvodech v Kyjevě a venku je neskutečný, říkají reportéři iDNES.cz

26. dubna 2024  16:04

Podcast Únava vojáků i civilistů na Ukrajině je vysoká, ale stejně tak i morálka. Redaktor Michal Voska a...

Žena nedbala varování své banky, falešným makléřům poslala přes milion

26. dubna 2024  15:57

Podvodníkům naletěla dvaašedesátiletá žena z Jičínska, která nedbala ani upozornění ze své banky,...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

  • Počet článků 14
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 567x
Analytik, energetik a konzultant. V energetice působí už více než 35 let. Býval členem dozorčí rady ČEZ, a. s., poradcem ministrů životního prostředí a průmyslu a obchodu. Hodně se věnoval konzultační činnosti pro firmy i státní instituce, byl členem Pačesovy komise pro aktualizaci státní energetické koncepce. Do července 2019 byl členem Rady ERÚ. Vystudoval ČVUT, fakultu strojního inženýrství. V současnosti se aktivně zabývá politickým děním.

Seznam rubrik